Didactische tips
Onderstaand worden drie functies van ‘Socrative’ besproken om deze didactisch in te zetten binnen de opleiding. Echter biedt Socrative meer dan enkel onderstaande voorbeelden. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Socrative zelf (button 1, hieronder). Onderstaande didactische tips zijn tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaring met ‘Socrative’, het opleidingsonderdeel ‘Didactische werkvormen’ van Prof. Dr. Schellens aan de Universiteit Gent (2019), de informatie op de website van Socrative (button 2, hieronder) en de informatie op de website rond onderwijsinnovatie van de UGent (button 3, hieronder).
Docenten kunnen Socrative gebruiken om studenten te toetsen. Studenten kunnen al dan niet anoniem de toets (in quizvorm) maken. Dit wordt beslist door de docent. Op het einde van de test kan de docent de resultaten publiekelijk maken maar dit is geen verplichting van de app uit. Daarnaast biedt socrative de mogelijkheid om directe feedback te geven aan studenten. Indien de docent merkt dat bepaalde studenten niet mee zijn met een onderdeel of dat de volledige groep slecht scoorde, kan de docent hier direct op ingrijpen en het onderdeel herhalen. Echter biedt het ook de mogelijkheid om de vooruitgang van de studenten binnen bepaalde cursussen of over cursussen heen te volgen.
Naast individueel toetsen kan Socrative ook ingezet worden om studenten in groep een quiz te laten doen. Door bijvoorbeeld eerst leerstof te onderwijzen aan de hand van Jigsaw kunnen studenten dan met diezelfde groep vragen beantwoorden. Hierdoor kan er gekeken worden of de Jigsaw goed verliep en of de studenten alle onderdelen onder de knie hebben.
Eveneens is er naast formele assessment ook een mogelijkheid tot peer assessment. Studenten beoordelen elkaar onderling, dit kan al dan niet anoniem verlopen. Daarnaast kan de docent vragen dat studenten bij elk onderwerp (of elke rubric) uitleg geven. Hierdoor wordt er ingezet op kwalitatieve peer assessment.
Door de multifunctionaliteit van socrative kan dit ook ingezet worden als vragenforum. Dit zorgt voor interactie tussen de studenten onderling maar ook tussen student en docent. Studenten kunnen de vragen zelf beantwoorden of de docent kan hierop inspelen tijdens/na de les. De vragen kunnen anoniem zijn of de docent kan vragen naar de naam van de student. Hierdoor kan de docent ook een limitering van aantal vragen per student vooropstellen. Studenten kunnen tenslotte stemmen op vragen. Hierdoor kan de docent zien dat bijvoorbeeld een bepaald onderdeel of onderwerp voor meerdere studenten niet duidelijk is en dat deze vraag dus prioritair is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb