Socrative

Socrative is een online tool voor directe feedback van een groep. Binnen de gratis versie  kan er een groep van maximum 50 studenten gevormd worden. Er bestaat een webversie van de tool, maar eveneens een app voor op mobiele toestellen zoals een smartphone of iPad. Bij gebruik van de app dienen de studenten zich niet te registreren. 

Socrative is opgedeeld in twee delen: je kan het als leraar (teacher op de tool) gebruiken maar ook als student (student op de tool). De leraar maakt een room aan, waarin studenten zich kunnen aanmelden. Leraren kunnen instellen of de namen van de studenten getoond worden of niet.

Socrative wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van quizzen, toetsen, testen, peilingen of lesevaluatieopdrachten, en visualiseert op die manier het leerproces van leerlingen. De vragen kunnen op diverse manieren gesteld worden binnen Socrative: meerkeuzevragen, juist of fout vragen, korte antwoorden enzoverder. De quizzen, toetsen, testen... kunnen ook als ‘space race’ worden afgenomen: leerlingen worden dan in groepjes ingedeeld en strijden tegen elkaar. Alle opgestelde quizzen, toetsen, testen… zijn herbruikbaar zijn en kunnen met andere gebruikers gedeeld kunnen worden (en vice versa). De resultaten van deze vragen kan de leraar (teacher) bewaren en exporteren naar PDF.

Socrative kan binnen alle opleidingsonderdelen van de opleiding ‘Bachelor in de voedings- en dieetkunde’ ingezet worden. Het is, zoals al vermeld op deze website, een online tool die kan gebruikt worden als toets- en evaluatiemiddel binnen een concreet vak. Hieronder worden de doelstellingen besproken die verworven kunnen worden via de app, specifiek voor het vak ‘Voedingswarenanalyse’. 

(Lees onder de afbeelding verder)

Wat betreft de doelstellingen ‘vlot de wettelijke bepalingen en binnen de voeding en diëtetiek gangbare criteria aangaande basisgrondstoffen, additieven en (diëtistische) levensmiddelen aanduiden’ en ‘nauwkeurig aan de hand van relevante natuurwetten en de specifieke methodiek een chemische reactie in kaart brengen’ kan er gebruik gemaakt worden van de quiz-functionaliteit van de app ‘Socrative’ als korte overhoring tijdens of op het einde van de les. Op basis van de resultaten, kan er een snelle analyse gemaakt worden van de kennis van de studenten en kan er bijgevolg gerichte uitleg en/of oefeningen geven worden door de docent. Een andere mogelijkheid om deze doelstellingen te verwezenlijken met ‘Socrative’, is om na de quiz, test, peiling… met de studenten de vragen en stellingen klassikaal te behandelen en bespreken. Een andere doelstelling binnen dit vak is “op een constructieve wijze een bijdrage aan een goede samenwerking leveren”. Hierbij kan Socrative ingezet worden om de bijdrage van alle groepsleden te evalueren, al dan niet anoniem. De peer assessment kan zowel op een kwantitatieve als kwalitatieve manier gebruikt worden door de studenten. Eerst kunnen ze een score aan elkaar en zichzelf geven op een aantal vooraf afgesproken criteria. Daarna is er ook ruimte om nog aanvullende kwalitatieve feedback te geven via Socrative.

Bent u na al deze informatie het overzicht kwijt? Of wenst u een samenvatting van wat de app 'Socrative' kan bieden? Dan kan u onderstaande video bekijken.