Situatie good practice binnen wetenschappelijke kaders rond technologie-integratie
Hieronder wordt het good practice gesitueerd binnen wetenschappelijke kaders rond technologie-integratie. Zo wordt het voorbeeld gekaderd binnen TPACK, TPeCS, SAMR en Triple E.
TPACK
De docent zet de app ‘Microbiology’ in tijdens een les in het kader van het vak ‘Algemene microbiologie’. De app wordt gelinkt met het handboek ‘Microbiology’ waardoor de studenten de leerstof uit het handboek terug kunnen vinden in de app. Dit bevat het onderdeel ‘waarover en waarmee’ van TPACK, gezien het feit dat de app over het volledige vak ‘Algemene microbiologie’ gaat en de docent de app gebruikt als uitvalspunt om de les vorm te geven.
De docent maakt, bij het good practice, tijdens de les eveneens gebruik van de didactische werkvorm ‘Jigsaw’. De studenten kunnen de app bijgevolg gebruiken om bepaalde theoretische onderdelen te verwerven. Studenten hebben zowel de app als het handboek om te gebruiken als didactisch materiaal. ‘Microbiology’ biedt een uitbreiding op het handboek waardoor de studenten dieper kennis verwerven en op die manier les kunnen geven aan elkaar. Studenten die niet volledig mee zijn met de leerstof, kunnen achteraf alle informatie terugvinden binnen de app. Tot slot kan de docent de app inzetten om na te gaan of alle studenten de leerstof begrijpen. Aan de hand van een quiz over de verschillende theoretische onderdelen, onderwezen door Jigsaw, kan de docent zien hoe goed de studenten scoren, over welke onderdelen ze fouten maakten, hoe lang ze over de quiz deden en hoe lang ze de leerstof bestudeerden.
TPeCS
De docent kan de app inzetten binnen een on campus setting, waarbij de studenten in kleine groepjes - asynchroon - aan de slag gaan om inhoudelijke experten te worden met betrekking tot een deel van de leerstof. De docent maakt gebruik van een ruim klaslokaal waarbij de studenten de mogelijkheid hebben om ver genoeg van elkaar de leerstof te verwerken en verwerven. Daarnaast zijn er ook tablets (Android) aanwezig waarop de app geïnstalleerd is. Deze tablets zijn beschikbaar voor de studenten zonder smartphone (met Android). Vervolgens leggen de studenten synchroon in de groepjes (< Jigsaw) de leerstof uit aan elkaar. In dit geval moet er ook rekening gehouden worden met de ruimte. Wanneer studenten in kleine groepen uitleg aan elkaar moeten geven, is een flexibele ruimte noodzakelijk. Een klassiek auditorium kan bijvoorbeeld beperkend zijn op de mate waarin studenten samen werken. Docenten moeten hiermee dus rekening houden bij het reserveren van lokalen.
Een andere mogelijkheid is dat de docent de studenten hun deel van de leerstof asynchroon offline laat voorbereiden. Hierbij gaan studenten thuis aan de slag met de app en met de te verwerven leerstof. Vervolgens kunnen de studenten dan on campus in de expert- en gemengde groep aan de slag om elkaar te onderwijzen.
SAMR
Er is sprake van modification aangezien de studenten niet langer enkel luisteren naar de docent tijdens een hoorcollege. Studenten gaan zelf actief aan de slag, en leggen delen van de leerstof aan elkaar uit. Vervolgens kunnen studenten zichzelf toetsen om na te gaan of ze de leerstof begrepen hebben. De docent kan eveneens zelf een toets opstellen en zo assessment momenten toevoegen tijdens de lespraktijk. Dit moment van assessment zou zonder het gebruik van de app niet plaatsvinden.
Tirple E
Elk onderdeel uit het Triple E model komt aan bod in de app ‘Microbiology’. Enhance komt aan bod doordat er zeer gedetailleerde afbeeldingen en video’s beschikbaar is er een verrijking van de context. Daarnaast zijn er ook toetsen per onderdeel en open vragen per deelonderdeel. Deze tonen dan het individuele leerproces van elke student aan. Extend komt aanbod doordat de studenten de app op elk moment kunnen raadplegen en gebruiken. De app sluit aan bij het opleidingsonderdeel waardoor ze ten allen tijde kunnen leren en leerstof kunnen verwerven. Tot slot komt engage aan bod door de tijdsmonitoring per onderdeel, hierdoor worden studenten aangemoedigd in hun leerproces. Zo zien ze duidelijk hoeveel procent er nog gedaan moet worden en hoeveel tijd hiervoor ongeveer voor nodig is. Daarnaast kan ook de docent dit studieproces bekijken en daarop (individuele) feedback voorzien. Door de zelfstandigheid bij het leren van de onderdelen, maar toch gebruikmakend van Jigsaw worden studenten aangemoedigd om op de eigen manier informatie te eigen manier informatie te verwerken en daarbij ondersteuning te vragen aan medestudenten of docent.
Maak jouw eigen website met JouwWeb