Didactische tips

De vraag is uiteraard hoe u deze app kan inzetten binnen de onderwijspraktijk. Wat betreft de app ‘Microbiolgy’, schuiven we het principe Jigsaw naar voren. Dit is een didactische werkvorm die samenwerkend leren zal bevorderen (Johnson & Johnson, 1999). Het is belangrijk dat de docent de theorie die binnen de app te vinden is, afstemt op de theorie die binnen het vak aangehaald wordt. 

De docent dient de leerstofonderdelen binnen de app op te delen in onderdelen en te verdelen over de studenten heen. De studenten worden expert inzake het toegewezen theoretisch onderdeel en overleggen hierover samen met de overige experts betreffende hetzelfde onderwerp. Door samen te overleggen, kunnen studenten onduidelijkheden opklaren. Vervolgens gaan studenten naar nieuwe, andere groepen. Binnen deze groepen zitten studenten die allemaal een ander theoretisch onderdeel bestudeerden. Studenten onderwijzen aan elkaar de theorie over de verschillende onderwerpen en beantwoorden vragen (Frey & Fisher, 2009). Dit is weergegeven in de figuur hieronder.

Na het toepassen van Jigsaw, kan de docent de testen op het einde van elk theoretisch stuk uit de app gebruiken. Daarnaast kan de docent ook eigen testen aanmaken in de app en deze delen met de studenten. De docent kan de resultaten opvragen en zien hoeveel tijd de studenten per vraag nodig hadden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb